Elitna Šahovska Scena 2013

Format: A5
Broj strana: 516
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
CENA: 2250 dinara

PDF izdanje: 750 dinara

 

Tata Steel – Wijk aan Zee
Grenke Chess Classic Baden-Baden
Zurich Chess Challenge
Turnir pretendenata – London
Memorijal Aljehina Pariz – Sankt Peterburg
Norwey Chess Stavanger
Memorijal Mihaila Talja – Moskva
Dortmund Sparkassen Chess Meeting
Svetski kup FIDE – Tromsø
Sinquefield Cup – Saint Louis
Chess Masters Final – Bilbao
Kings Tournament – Bukurešt
Superfinale Šampionata Rusije
Meč za prvenstvo sveta Anand – Carlsen
Ekipno prvenstvo sveta – Antalia

Kratak pregled šahovskih događanja u 2013. godini

Od 12-27. januara igran je tradicionalni šahovski festival Tata Steel Chess u Wijk aan Zeeu (Holandija). Rezultati A-turnira: 1. Magnus Carlsen, 2. Levon Aronjan, 3-4. Viswanathan Anand i Sergej Karjakin. Na B-turniru pobedili su Naiditsch i Rapport.
Na Gibraltaru je od 21-31. januara održan tradicionalni šahovski festival Tradewise Gibraltar Chess. Na glavnom turniru, igranom po švajcarskom sistemu, pobedu je odneo Nikita Vitjugov, pobedivši u tie-breaku Nigela Shorta.
U Moskvi je od 2-10. februara odigran tradicionalni šahovski festival Moscow Open, na kojem je pobedio Boris Savčenko.
Od 7-17. februara u Baden-Badenu igran je dvokružni turnir (GRENKE Chess Classic ) šestorice velemajstora. Pobedio je Viswanathan Anand ispred Fabiana Caruane.
U Moskvi se od 12-17. februara održao tradicionalni šahovski festival Aeroflot Open, prvi put u neklasičnim šahovskim žanrovima. Pobednik finalnog knock-out turnira u ubrzanom šahu postao je Sergej Karjakin, a na masovnom blitz-turniru pobedio je Jan Nepomnjašči.
U Zürichu se od 23. februara do 1. marta igrao dvokružni turnir četvorice velemajstora. Turnir pod nazivom Zurich Chess Challenge bio je posvećen 60-godišnjici čuvenog Turnira pretendenata 1953. godine. Prvo mesto je zauzeo Fabiano Caruana ispred Viswanathana Ananda. 3-4. mesto podelili su Vladimir Kramnik i Boris Geljfand.
Od 15. marta do 1. aprila u Londonu je održan Turnir pretendenata, na kome su osmorica velemajstora po dvokružnom sistemu određivala izazivača svetskog šampiona. Pravo na meč sa šampionom izborio je Magnus Carlsen, pretekavši Vladimira Kramnika po dodatnim kriterijumima. 3-4. mesto podelili su Pjotr Svidler i Levon Aronjan.
U švajcarskom gradu Zugu od 18-30. aprila odigrana je treća etapa serije FIDE Grand Prix 2012-13. Rezultati turnira: 1. Veselin Topalov, 2. Hikaru Nakamura, 3-4. Ruslan Ponomarjov i Fabiano Caruana.
U Parizu i Sankt-Peterburgu od 21. aprila do 1. maja igrao se Memorijal Aljehina, na kome su nastupila desetorica velemajstora. Pobedio je Levon Aronjan, koji je po dodatnim kriterijumima bio bolji od Borisa Geljfanda. Treće mesto osvojio je šampion sveta Viswanathan Anand.
Na Šampionatu Evrope, održanom u poljskom gradu Legnica od 5-16. maja, nastupilo je tri stotine učesnika. Igralo se po švajcarskom sistemu u 11. kola. Prvo mesto su podelila osmorica, a šampion Evrope je postao Aleksandar Mojsejenko.
U Stavangeru (Norveška) od 8-18. maja održan je turnir Norway Chess, na kome je učestvovalo 10 velemajstora. Rezultati: 1. Sergej Karjakin, 2-3, Magnus Carlsen i Hikaru Nakamura.
U Solunu je od 22. maja do 3. juna igran četvrti turnir FIDE Grand Prix, na kome je pobedio Leinier Dominguez ispred Fabiana Caruane i Gate Kamskog.
Od 6-10. juna u Hanti-Mansijsku organizovan je šampionat sveta u blitzu i ubrzanom šahu. Pobednici šampionata u ubrzanom šahu: 1. Šahrijar Memadjarov, 2. Jan Nepomnjašči, 3. Aleksandar Griščuk. Pobednici šampionata u blitzu: 1. Le Quang Liem, 2. Aleksandar Griščuk, 3. Ruslan Ponomarjov.
U Moskvi je od 12-26. juna odigran emorijal Mihaila Talja – berger turnir desetorice velemajstora. Prvo mesto je osvojio Boris Geljfand, drugi je bio Magnus Carlsen, dok su 3-5. mesto podelili Šahrijar Memadjarov, Dmitrij Andrejkin i Fabiano Caruana.
Peta etapa FIDE Grand Prix održana je u Pekingu od 4-16. jula. Rezultati: 1. Šahrijar Memadjarov, 2. Aleksandar Griščuk, 3-4. Veselin Topalov i Peter Leko.
U Bielu (Švajcarska) od 22. jula do 1. avgusta igran je tradicionalni 46. šahovski festival. Na glavnom turniru šestorica velemajstora igrala su u dva kruga. Prvo mesto su podelili Etienne Bacrot, Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren i Aleksandar Mojsejenko. Nakon tie-breaka glavnu nagradu je osvojio Vachier-Lagrave.
Tradicionalni turnir Sparkassen Chess-meeting odigran je u Dortmundu od 23. jula do 4. avgusta. Deset učesnika, jednokružno. Rezultati: 1. Michael Adams, 2. Vladimir Kramnik, 3-4 Arkadij Naiditsch i Peter Leko.
U norveškom gradu Tromsø od 11. avgusta do 3. septembra održan je Svetski kup, knock-out turnir s 128 učenika i nagradnim fondom od 1.600.000 američkih dolara. Pobednik Svetskog kupa postao je Vladimir Kramnik. Dmitrij Andrejkin, koji je izgubio finalni meč od Kramnika, takođe je izborio vizu za Turnir pretendenata 2014. godine.
U Saint Louisu (USA) od 9-15. septembra igran je dvokružni turnir četvorice velemajstora pod nazivom Sinquefield Cup. Pobedio je Magnus Carlsen ispred Hikaru Nakamure, Levona Aronjana i Gate Kamskog.
U Parizu je od 21. septembra do 4. oktobra odigran poslednji turnir iz serije FIDE Grand Prix za 2012-13. godinu. Rezultati: 1-2. Fabiano Caruana i Boris Geljfand, 3-4. Hikaru Nakamura i Etienne Bacrot. Pobednik serije FIDE Grand Prix za 2012-13. godinu postao je Veselin Topalov, drugi je Šahrijar Mamedjarov. Njih dvojica su izborili učešće na Turniru pretendenata 2014. godine. Treći mesto zauzeo je Fabiano Caruana.
U Nižnjem Novgorodu od 5-15. oktobra održano je Superfinale šampionata Rusije, na kome je sedmi put titulu šampiona Rusije osvojio Pjotr Svidler, koji je u tie-breaku savladao Jana Nepomnjaščeg. Bronzanu medalju je osvojio Nikita Vitjugov.
U Varšavi je od 7-18. novembra organizovano Ekipno prvenstvo Evrope: 1. Azerbejdžan, 2. Francuska, 3. Rusija.
Od 9-28. novembra u indijskom gradu Chennai odigran je meč za prvenstvo sveta između šampiona Viswanathana Ananda i izazivača Magnusa Carlsena. Izazivač je dobio meč rezultatom 6½:3½ i tako postao novi šampion sveta.
U Antaliji (Turska) od 26. novembra do 5. decembra održan je Ekipni šampionat sveta – berger turnir 10 reprezentacija. Rezultati: 1. Rusija, 2. Kina, 3. Ukrajina.
U Londonu je od 11-15. decembra organizovan tradicionalni turnir London Chess Classic, ove godine u netradicionalnom formatu: 16 velemajstora borilo se u ubrzanom šahu. Pobedio je Hikaru Nakamura, savladavši u finalu Borisa Geljfanda.

U ovoj knjizi obrađena je većina ovih takmičenja. Turnirima iz serije FIDE Grand Prix 2012-2013 posvećena je posebna knjiga u izdanju Wizard Chess Books. Kompletne prikaze turnira u Wijk aan Zeeu, Zurichu i Baden-Badenu, sa svim partijama, čitalac može pronaći u našem izdanju „Šahovske hronike 1/2013“, a Turnira pretendenata u Londonu (takođe sa svim komentarisanim partijama) u knjizi „Šahovske hronike 2/2013“. U ovoj knjizi objavljujemo samo najzanimljivije partije s pomenutih turnira. Ostali turniri 2013. godine nisu obrađeni u posebnim knjigama, tako da se komentari partija s tih turnira objavljuju prvi put na našem jeziku.