Elitna Šahovska Scena 2014

Format: A5
Broj strana: 667
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno


CENA: 2700 dinara

PDF izdanje: 900 dinara

 

Tata Steel – Wijk aan Zee
Zürich Chess Challenge
Turnir pretendenata – Hanti Mansijsk
Memorijal Vugara Gašimova – Shamkir
Memorijal Capablanke – Havana
Turnir Anatolija Karpova – Pojkovski
Norwey Chess – Stavanger
Sparkassen Chess Meeting Dortmund
Biel International Chess Festival
Šahovska olimpijada – Tromsø
Sinquefield Cup – Saint Louis
Chess Masters Final – Bilbao
Memorijal Petrosjana – Moskva
Meč za prvenstvo sveta Carlsen – Anand (Soči)
Superfinale Šampionata Rusije – Kazanj
London Chess Classic

Kratka hronika šahovskih dešavanja u 2014. godini

2014. godina bila je bogata šahovskim događajima, nabrojaćemo glavne.
U Wijk aan Zeeu (Holandija) od 11-27. januara odigran je tradicionalni šahovski festival Tata Steel Chess.
1. Levon Aronjan; 2-3. Anish Giri, Sergej Karjakin. Na B turniru pobedio je Ivan Šarić.
Na Gibraltaru je od 28. januara do 6. februara održan tradicionalni šahovski festival Tradewise Gibraltar Chess. Na glavnom turniru po švajcarskom sistemu pobedio je Ivan Čeparinov, tako što se u tie-breaku našao ispred Nikite Vitjugova i Vasilija Ivančuka.
U Zürichu je od 29. januara do 4. februara organizovan superturnir šestorice velemajstora pod nazivom Zurich Chess Challenge. Pobednika je odredio zbir poena sakupljenih na jednokružnim turnirima u klasičnom i ubrzanom šahu. Rezultat: 1. Magnus Carlsen; 2-3. Fabiano Caruana i Levon Aronjan.
U Jerevanu je od 3-14. marta održan Šampionat Evrope za muškarce, s 258 učesnika po švajcarskom sistemu u 11 kola. Šampion Evrope postao je Aleksandar Motiljev.
Od 13-30. marta u Hanti-Mansijsku odigran je Turnir pretendenata s osam velemajstora (dvokružno). Pravo na meč sa šampionom sveta Magnusom Carlsenom ostvario je Viswanathan Anand. Drugo mesto zauzeo je Sergej Karjakin, koji je za pobednikom zaostao jedan poen. 3-5. mesto podelili su Vladimir Kramnik, Šahrijar Mamedjarov i Dmitrij Andrejkin.
U azerbejdžanskom gradu Shamkiru od 19-30. aprila održan je dvokružni turnir šestorice velemajstora Shamkir Chess 2014, posvećen rano preminulom velemajstoru Vugaru Gašimovu. Rezultati turnira: 1. Magnus Carlsen; 2. Fabiano Caruana; 3-5. Hikaru Nakamura, Teimour Radjabov i Sergej Karjakin.
U Pojkovskom je od 11-20. maja organizovan 15. turnir Anatolija Karpova – takmičenje desetorice velemajstora: 1. Aleksandar Morozevič; 2. Dmitrij Jakovenko; 3-4. Etienne Bacrot i Aleksej Širov.
U norveškom gradu Stavangeru od 3-13. juna održan je dvokružni turnir Norway Chess, na kome su učestvovala desetorica velemajstora: Rezultati: 1. Sergej Karjakin; 2. Magnus Carlsen; 3. Aleksandar Griščuk.
U Dubaiju je od 6-10. juna organizovano prvenstvo sveta u ubrzanom šahu i blitzu za 2014. godinu, uz učešće 113 šahista. Pobednici šampionata u ubrzanom šahu: 1. Magnus Carlsen; 2-4. Fabiano Caruana, Viswanathan Anand i Levon Aronjan. Pobednici blitz šampionata: 1. Magnus Carlsen; 2-3. Jan Nepomnjašči i Hikaru Nakamura.
U Dortmundu je od 12-20. jula održan tradicionalni turnir Sparkassen Chess-meeting, s osam učesnika, jednokružno. Rezultati: 1. Fabiano Caruana; 2-3. Peter Leko i Geogr Meier.
Biel International Chess Festival, posvećen dugogodišnjem organizatoru turnira Hansu Suriju, odigran je od 14-24. jula. Na glavnom turniru nastupila su šestorica velemajstora, u dva kruga. Rezultati: 1. Maxime Vachier-Lagrave; 2. Radoslaw Wojtaszek. Hou Yifan je podelila treće mesto.
U norveškom gradu Tromsø od 2-14. avgusta organizovana je Šahovska olimpijada za 2014. godinu. 178 muških i 139 ženskih ekipa (na 4 table) takmičilo se u 11 kola po švajcarskom sistemu. Rezultati: Muškarci: 1. Kina; 2-5. Mađarska (srebrna medalja), Indija (bronzana medalja), Rusija i Azerbejdžan; Žene: 1. Rusija; 2-3. Kina i Ukrajina.
U Saint Louisu (USA) od 27. avgusta do 7. septembra održan je dvokružni turnir šestorice velemajstora pod nazivom Sinquefield Cup. Pobednik je bio Fabiano Caruana s tri poena prednosti ispred Magnusa Carlsena. Treće mesto osvojio je Veselin Topalov.
U Bilbau (Španija) od 14-20. septembra odigran je dvokružni turnir četvorice velemajstora Chess Masters Final. Pobedio je Viswanathan Anand ispred Levona Aronjana.
U Bakuu je od 2-14. oktobra održana prva etapa FIDE Grand Prix 2014-15 uz učešće dvanaest velemajstora. Rezultati: 1-2. Fabiano Caruana i Boris Geljfand; 3-7. Griščuk, Karjakin, Svidler, Tomaševski, Nakamura.
Druga etapa FIDE Grand Prix 2014-15 odigrana je u Taškentu od 21. oktobra do 2. novembra. Rezultati: 1. Dmitrij Andrejkin; 2-3. Šahrijar Mamedjarov i Hikaru Nakamura.
U Moskvi je od 3-11. novembra organizovan Memorijal Tigrana Petrosjana (TASHIR), jednokružni turnir osmorice velemajstora. Rezultati: 1. Aleksandar Griščuk; 2. Vladimir Kramnik; 3-4. Levon Aronjan i Boris Geljfand.
U Sočiju se od 8-27. novembra održao meč za prvenstvo sveta između šampiona Magnusa Carlsena i izazivača Viswanathana Ananda. Meč je dobio Carlsen rezultatom 6½:4½ i tako sačuvao titulu šampiona sveta.
U Kazanju je od 28. novembra do 7. decembra odigrano Superfinale šampionata Rusije. Šampion Rusije postao je Igor Lisij, drugo mesto osvojio je Dmitrij Jakovenko, a treće je po dodatnim kriterijumima pripalo Denisu Hismatulinu.
U Dohi (Qatar) od 25. novembra do 5. decembra igran je turnir Qatar Masters Open. 150 učesnika (među njima 14 s rejtingom iznad 2700) igralo je 9 kola po švajcarskom sistemu. Rezultati: 1. Yu Yangyi; 2-3. Vladimir Kramnik i Anish Giri.
U Londonu je od 6-14. decembra održan tradicionalni turnir London Chess Classic. Ove godine na glavnom turniru nastupilo je šest velemajstora. Pobedio je Viswanathan Anand, koji je po dopunskim kriterijumima prestigao Vladimira Kramnika i Anisha Girija.

Napomena redakcije:

U izdanju „Elitne šahovske scene“ za 2014. godinu povećan je broj strana, ukupan broj partija povećan je na 189. Neke su komentarisane u online režimu, a većinu je komentarisala stalna ekipa sajta chesspro.ru. U tim slučajevima nisu posebno navedena imena komentatora. Takođe su obrađeni i neki manji turniri, koji nisu našli mesta u ranijim izdanjima (kao Memorijal Capablanke u Havani, ili Pojkovski).