Elitna šahovska scena 2015

Format: A5
Broj strana: 676
Broj partija: 219
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: 2016. godine

CENA: 2700 dinara

PDF izdanje; 900 dinara

 

Tata Steel – Wijk aan Zee
GRENKE Chess Classic – Baden-Baden
Zürich Chess Challenge
Memorijal Vugara Gašimova – Shamkir
Ekipni šampionat sveta – Tsaghkadzor (Jermenija)
Norwey Chess – Stavanger
Sparkassen Chess Meeting – Dortmund
49. Biel International Chess Festival
Superfinale Šampionata Rusije – Čita
Sinquefield Cup – Saint Louis, Missouri
Svetski kup FIDE – Baku
Turnir Anatolija Karpova – Pojkovski
VIII Chess Masters Final – Bilbao
London Chess Classic
Qatar Masters Open

 

Kratka hronika šahovskih dešavanja u 2015. godini

2015. godina bila je bogata šahovskim događanjima, nabrojaćemo glavne.

U Wijk aan Zeeu (Holandija) od 10-25. januara održan je tradicionalni šahovski festival Tata Steel Chess. Rezultati A-turnira: 1. Magnus Carlsen, 2-5. Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Wesley So i Ding Liren. Na B-turniru pobedili su Wei Yi i David Navara.

U Gibraltaru se od 26. januara do 5. februara igrao tradicionalni šahovski festival Tradewise GibraltarChess. Na glavnom turniru po švajcarskom sistemu pobedio je Hikaru Nakamura.

U Moskvi je od 30. januara do 8. februara održan tradicionalni festival Moscow Open, na kome je pobedio Ernesto Inarkijev.

U Baden-Badenu je od 2-9. februara igran super-turnir GRENKE Chess Classic s učešćem osam velemajstora. Rezultati: 1-2. Magnus Carlsen i Arkadij Naiditsch (Carlsen je dobio tie-break).

U Zürichu je od 13-19. februara igran super-turnir šestorice velemajstora Zurich Chess Challenge. Pobednik je određen ukupnim brojem poena osvojenih u klasičnom i u ubrzanom šahu, a to je bio Hikaru Nakamura, nakon što je u tie-breaku (blitz) savladao Viswanathana Ananda.

U Tbilisiju se od 14-28. februara igrala treća etapa FIDE Grand Prix 2014-2015. Turnir dvanaestorice velemajstora dao je sledeće rezultate: 1. Jevgenij Tomaševski, 2. Dmitrij Jakovenko, 3. Teimour Radjabov.

Od 23. februara do 8. marta u Jerusalimu je organizovan šampionat Evrope sa 250 učesnika po švajcarskom sistemu u 11 kola. Evropski šampion je postao Jevgenij Najer.

U Krasnoj Poljani (Soči) od 17. marta do 6. aprila održan je svetski šampionat za žene. 64 učesnice su se borile po knockout-sistemu, a šampionka sveta postala je Marija Muzičuk, koja je u finalu pobedila Nataliju Pogonjinu.

U Moskvi je od 26. aprila do 6. maja odigran tradicionalni festival Aeroflot Open. Na «А» turniru pobedio je Jan Nepomnjašči, koji je po dopunskim kriterijumima bio bolji od Daniila Dubova.

U Shamkiru (Azerbejdžan) je od 16-26. aprila organizovan turnir desetorice velemajstora Shamkir Chess 2015, posvećen uspomeni na Vugara Gašimova. Rezultati: 1. Magnus Carlsen, 2. Viswanathan Anand, 3-4. Wesley So i Fabiano Cauana.

U Chendu (Indija) od 18-29. aprila održano je ekipno prvenstvo sveta za žene: 1. Gruzija, 2. Rusija, 3. Kina.

U Tsaghkadzoru (Jermenija) od 18-29. aprila igrano je ekipno prvenstvo sveta za muškarce: 1. Kina, 2. Ukrajina, 3. Jermenija, 4. Rusija.

U Saint Louisu (USA) 25. i 26. aprila održan je meč između Garija Kasparova i Nigela Shorta. Svakog dana igrana je jedna rapid partija i 4 blitz partije. Ukupan rezultat: 8,5:1,5 (1,5:0,5; 7:1) u korist Kasparova.

U Hanti-Mansijsku je od 14-26. maja odigrana završna etapa FIDE Grand Prix 2014-2015. Rezultati: 1-3. Dmitrij Jakovenko, Hikaru Nakamura i Fabiano Caruana. Posle četiri turnira serije Grand Prix pravo učešća na Turniru pretendenata stekli su Caruana i Nakamura.

U Stavangeru (Norveška) od 15-26. juna igran je turnir Norway Chess, kao prvi iz serije Grand Chess Tour. Učestvovalo je 10 velemajstora (devet učesnika toura i jedan predstavnik organizatora). Rezultati: 1. Veselin Topalov, 2-3. Visvanathan Anand, Hikaru Nakamura.
U Dortmundu (Nemačka) od 27. juna do 5. jula organizovan je tradicionalni turnir Sparkassen Chess-meeting sa osam učesnika, jednokružno. Rezultati: 1. Fabiano Caruana, 2-3. Wesley So i Liviu Dieter Nisipeanu.

U Čiti je od 8-21. avgusta igrano Superfinale šampionata Rusije za muškarce i žene, sa po 12 učesnika. Šampion Rusije postao je Jevgenij Tomaševski, drugi je bio Sergej Karjakin, a treći Nikita Vitjugov. Nova šampionka Rusije je Aleksandra Gorjačkina, druga je Anastasija Bodnaruk, a treća Aleksandra Kostenjuk.

U Saint Louisu (USA) od 21. avgusta do 3. septembra održan je turnir desetorice velemajstora Sinquefield Cup, koji je istovremeno bio i druga etapa serije Grand Chess Tour. Pobedu je odneo Levon Aronjan, a 2-5. mesto su podelili Anish Giri, Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave i Hikaru Nakamura.

U Bakuu (Azerbejdžan) od 11. septembra do 5. oktobra igran je Svetski kup FIDE – knockout turnir sa 128 učesnika (od 25 najjačih igrača sveta po rejtingu učestvovalo je 22). Pobednik Svetskog kupa postao je Sergej Karjakin, koji je u finalu pobedio Pjotra Svidlera. Nakon nerešenog ishoda u klasičnom i ubrzanom šahu, Karjakin je dobio blitz-meč. Oba finalista su ostvarila pravo učešća na Turniru pretendenata.

U Pojkovskom (Rusija) je od 27. septembra do 8. oktobra održan tradicionalni turnir s učešćem 10 velemajstora. Pobedio je Anton Korobov, koji je po dodatnim kriterijumima bio bolji od Viorela Bologana.

U Las Vegasu je od 8-12. oktobra igran turnir Millionaire Chess. 145 učesnika najpre se borilo po švajcarskom sistemu, a zatim su se četvorica najboljih u knockoutu borili za glavnu nagradu od 100.000$. Nagrada je pripala Hikaru Nakamuri, koji je u finalu pobedio Le Quang Liema.

U Berlinu je od 10-15. oktobra održan šampionat sveta u ubrzanom šahu (15 kola, 158 učesnika) i blitzu (21 kolo, 188 učesnika). Nagradni fond svakog turnira iznosio je 200.000$. Šampion sveta u ubrzanom šahu postao je Magnus Carlsen, ispred Jana Nepomnjaščeg i Teimoura Radjabova. Šampion sveta u blitzu postao je Aleksandar Griščuk, ispred Maximea Vachier-Lagravea i Vladimira Kramnika.

U Bilbau (Španija) od 26. oktobra do 1. novembra organizovan je Chess Masters Final 2015 – dvokružni turnir četvorice velemajstora. Rezultati: 1-2- Wesley So i Anish Giri (So je dobio tie-break); 3-4. Viswanathan Anand i Ding Liren.

U Reykjaviku (13-23. novembar) je održano ekipno prvenstvo Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji (švajcarski sistem, 9. kola). Muškarci: 1. Rusija, 2-4. Jermenija, Mađarska i Francuska. Žene: 1. Rusija, 2. Ukrajina, 3. Gruzija.

U Londonu se od 6-13. decembra igrao tradicionalni turnir London Chess Classic, koji je istovremeno bio i završni turnir serije Grand ChessTour. Nastupilo je 10 velemajstora (9 učesnika toura i jedan predstavnik domaćina). Rezultati: 1-3. Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave i Anish Giri. Pobedom u tie-breaku Carlsen je postao pobednik turnira. Prema rezultatima sva tri turnira (Stavanger, Saint Louis, London – svaki pojedinačni turnir imao je nagradni fond od 300.000$), za pobednika Grand Chess Tour-a proglašen je Magnus Carlsen, drugi je bio Anish Giri, a treći Levon Aronjan. Oni su podelili bonus od 150.000$.

U Dohi (Qatar) od 20-29. decembra održan je Qatar Masters Open. 132 učesnika (među njima 17 s rejtingom iznad 2700) odigrala su 9 kola po švajcarskom sistemu. Prvo mesto osvojio je Magnus Carlsen nakon što je tie-breaku pobedio Yu Yangyia.