Elitna šahovska scena 2016

Format: A5
Broj strana: 540
Broj partija: 172
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: februar 2017. godine

CENA: 2250 dinara

PDF izdanje: 750 dinara

 

Turniri:
78th Tata Steel Tournament Wijk aan Zee (Holandija)
FIDE World Chess Candidates Tournament, Moskva (Rusija)
U.S. Chess Championship, Saint Louis (USA)
4th Norway Chess Stavanger (Norveška)
Vugar Gashimov Memorial, Shamkir (Azerbejdžan)
7th Hainan Danzhou GM Danzhou (Kina)
44th Dortmunder Sparkassen Chess-Meeting Dortmund (Nemačka)
9th Masters Final Bilbao (Španija)
4th Sinquefield Cup Saint Louis (USA)
42nd Chess Olympiad Baku (Azerbejdžan)
10. Memorijal Mihaila Talja, Moskva (Rusija)
Superfinale šampionata Rusije, Novosibirsk (Rusija)
Meč za titulu šampiona sveta Carlsen – Karjakin, New York (USA)
8th London Classic, London (Engleska)

Kratka hronika šahovskih dešavanja u 2016. godini

Svaka godina u kojoj se dese šahovska olimpijada i meč za prvenstvo sveta, već je sâma po sebi bogata. Takva je bila i 2016. godina: pored Olimpijade u Bakuu i meča za prvenstvo sveta između Carlsena i Karjakina u New Yorku, održano je i mnoštvo tradicionalnih super-turnira uz učešće najjačih svetskih šahista. Ali, krenimo redom…
Kao i obično, i ova godina je započela tradicionalnim, 78. po redu turnirom u Wijk aan Zeeu (Tata Steel). Na njemu je glatko, s poenom prednosti, pobedio svetski šampion Magnus Carlsen (9/13). Iza njega se poređala plejada mladih velemajstora, uz ponekog starijeg kolegu: 2-3. Caruana i Ding Liren 8 poena, 4-5. So, Giri i Eljanov (malo stariji) 7 poena, 7-8. Wei Yi i Mamedjarov (takođe malo stariji) 6½. Buduću izazivač šampiona, Sergej Karjakin, nije se istakao: 9. mesto sa 6 poena.
Sledeće značajno takmičenje bio je Turnir pretendenata, održan u Moskvi u martu mesecu, uz učešće 8 velemajstora, po dvokružnom sistemu. Jedan od favorita Levon Aronjan je dobro stajao posle prvog kruga (1-2. mesto s Karjakinom), ali se slomio u drugom krugu, pa su se na čelu tabele izdvojili Karjakin, Caruana i Anand. Viši Anand u 12. kolu gubi od Nakamure, pa u poslednje kolo poravnati ulaze Karjakin i Caruana. Zaplet je tim veći što se njih dvojica i sastaju u poslednjem kolu, tako da u direktnom obračunu odlučuju o tome ko će biti izazivač šampiona sveta. U napetoj partiji Karjakin dobija belim figurama i stiče zvanje pretendenta.
Pošto je federacija Sjedinjenih Američkih Država dolaskom Fabiana Caruane i Wesley Soa postala druga svetska nacija po rejting-snazi, u ovo izdanje „Elitne scene“ uključili smo i Šampionat USA, na kome je pobedio Caruana (8½ iz 11) ispred Soa i Nakamure (7½/11).
U aprilu je održan Altibox Norwey Chess u Stavangeru, na kome je Magnus Carlsen konačno pred domaćom publikom osvojio prvo mesto (6/9). Drugi je bio Aronjan (5½/9), a 3-5. mesto podelili su Vachier-Lagrave, Topalov i Kramnik (5/9).
Memorijal Vugara Gašimova održan je u maju-junu u Shamkiru, uz učešće 10 velemajstora: 4 domaća predstavnika i 6 stranaca, među kojima je bila i Hou Yifan. U dramatičnom finišu Šahrijar Mamedjarov dobija direktne konkurente Caruanu i Girija, i nakon pobede nad Caruanom u tie-breaku osvaja prvo mesto.
Kineski šahovski život nije dovoljno poznat nama Evopljanima, pa smo odlučili da u ovo izdanje „Elitne scene“ uključimo i jedan jak turnir održan u Kini – Hainan-Danzhou. Na turniru je pobedio Jan Nepomnjašči (6-9) ispred Harikrishne i Wang Yuea (5/9). Dalje sledi kompletna reprezentacija Kine, pomešana s veteranima Ivančukom i Lekom.
Tracionalni 44. Dortmunder Sparkassen Chess-Meeting odžan je u junu mesecu, uz učešće 8 velemajstora. Prvo mesto je ubedljivo osvojio Vachier-Lagrave s 5½ poena iz 7 partija, ispred Domingueza, Kramnika i Caruane, koji su osvojili po 4 poena.
U julu je u Bilbau odigran dvokružni 9. Masters Final (6 učesnika), s veoma jakim sastavom, uz učešće šampiona sveta Carlsena i njegovog izazivača Karjakina. Turnir se bodovao po sistemu 3-1-0, a prvo mesto je osvojio Carlsen sa 17 poena, mada je u prvom kolu doživeo svoj prvi poraz od Nakamure. Zatim se pribrao i sve ostale konkurente pobedio po jednom. Drugi je bio Nakamura s 12 poena, 3-4. mesto podelili su Wei Yi i Wesley So s 11 poena, Karjaki je bio peti s 9 poena, a poslednje mesto je zauzeo Giri sa 7 poena.
U avgustu je u američkom gradu Saint Louisu održan 4. Sinquefield Cup, takmičenje u okviru Grand Chess Toura. Na turniru je trijumfovao Wesley So sa 5½(9) poena, ispred Ananda, Aronjana, Caruane i Topalova, koji su osvojili pola poena manje.
U oktobru je održana 42. šahovska olimpijada (Baku – Azerbejdžan), na kojoj je u uzbudljivom finišu pobedio američki „Dream Team“ ispred Ukrajine. Treće mesto osvojila je Rusija. O ovom takmičenju Wizard Chess Books je izdao posebnu knjigu, pa se ovde nismo bavili detaljima.
U septembru-oktobru u Moskvi je organizovan 10. memorijal Mihaila Talja, na kome je prvo mesto osvoji Jan Nepomnjašči (6/9) ispred Girija (5½/9), Aronjana i Ananda (5-9). Ostaće upamćen katastrofalan rezultat nekadašnjeg pretendenta na svetsku šahovsku krunu, Borisa Geljfanda, koji je zauzeo poslednje mesto s 2 poena.
Po tradiciji, donosimo i partije sa Superfinala šampionata Rusije, koje je ove godine odigrano u Novosibirsku. Novi šampion Rusije postao je Aleksandar Rjazancev (7/11), koji je za pola poena pretekao Griščuka i Tomaševskog.
U novembru je u New Yorku održan dugo očekivani meč za titulu šampiona sveta između Magnusa Carlsena i Sergeja Karjakina. Pošto je i o ovom događaju Wizard Chess Books izdao posebnu knjižicu, ovde donosimo samo dve odlučene partije, kao i dve Carlsenove pobede u tie-breaku. Nakon rezultata 6:6 u redovnom delu meča, Carlsen je pobedom u tie-breaku od 3:1 sačuvao titulu šampiona sveta.
Poslednji događaj godine bio je 8. London Chess Classic (takođe deo Grand Chess Toura), na kome je, kao i u Saint Louisu nekoliko meseci ranije, pobedio Wesley So sa 6 iz 9, ispred Caruane (5½/9), Kramnika, Ananda i Nakamure (5/9).