Elitna Šahovska Scena 2012

Format: A5
Broj strana: 460
Korice: Tvrd povez
Povezivanje: Prošiveni tabaci

CENA: 1200 din

Uvidevši veliki zaostatak u našoj izdavačkoj delatnosti (naime, za 2012. i 2013. godinu objavili smo samo po dve knjige „Šahovskih hronika“, čime smo ispustili sve ono što se događalo u šahovskom svetu u drugoj polovini pomenutih godina), kao i da nas događaji neprestano prestižu, odlučili smo da promenimo koncepciju. Ubuduće ćemo početkom svake godine objavljivati godišnjake koji će pokrivati sve ono značajno što se događalo na elitnoj šahovskoj sceni u prethodnoj godini.

Svesni smo da će naša izdanja time donekle izgubiti na aktuelnosti, ali naš cilj i nije da budemo aktuelni (za aktuelnost – tu je Internet, u poređenju s kojim ni najaktuelnija knjiga nije dovoljno aktuelna), već da ostavimo zalog za budućnost, da šahistima – ljubiteljima šahovskih knjiga ostane nešto po čemu će pamtiti godine koje su prošle.

Morali smo najpre dovršiti ono što smo započeli „Hronikama“ za 2012. i 2013. godinu. Knjiga koja je pred čitaocima predstavlja sintezu svih značajnih takmičenja, održanih tokom 2012. godine. Pored svih super-turnira, tu je i prijateljski meč Aronjan – Kramnik, meč za titulu šampiona sveta Anand – Geljfand, kao i Olimpijada u Istanbulu. Naravno, jedan deo materijala biće isti kao u „Šahovskim hronikama“ 1 i 2 za 2012. godinu, što se nije moglo izbeći. U knjizi se jedino neće naći turniri iz ciklusa FIDE Grand Prix (ukupno 6 turnira), koji su se održavali tokom 2012. i 2013. godine. Za njih pripremamo posebnu knjigu, koja će, nadamo se, uskoro biti objavljena. Zatim ćemo dovršiti započetu 2013. godinu, i tako dalje. Sasvim je moguće da ćemo se kasnije vratiti i na ranije godine, sve tamo do 2005, tako da ćemo u formi godišnjaka dati pregled svega značajnog u šahovskom svetu u poslednjoj deceniji. No, to su još uvek samo planovi…

S obzirom na novu formu izdanja, prilagodili smo i materijal. Više nećemo davati sve partije s pojedinih takmičenja, već samo one bitne, a koje su pri tom dobro prokomentarisane. Ne vidimo više smisao u prezentovanju nekomentarisanih partija (pošto ih svako može pronaći na internetu ili u šahovskim bazama), kao ni loše odigranih, ili nezanimljivih partija. Dakle, počev od ove knjige, čitaoci će imati zadovoljstvo da uživaju samo u onom najboljem što su nam elitni šahisti sveta dali u toku jedne godine.

Dugo smo razmišljali o nazivu ove nove edicije. Sasvim lepo i primereno zvučalo bi „Superturniri“, ali se pojavio problem s važnim takmičenjima koja nisu turniri (kao što su mečevi, olimpijade i sl.). Tek prilikom pisanja ovog predgovora sasvim slučajno se pojavila sintagma „elitna šahovska scena“. Pa neka tako i bude…

Radivoj Vukić

KRATAK PREGLED ŠAHOVSKIH DEŠAVANJA U 2012. GODINI

I 2012. godina započela je tradicionalnim Tata Steel turnirom u holandskom gradu Wijk aan Zeeu, koji je odigran od 13-29. januara. Turnir je završen ubedljivom pobedom Levona Aronjana (9 poena iz 13 partija), koji je za čitav poen iza sebe ostavio Carlsena, Radjabova i Caruanu.

Sledeći važan događaj bio je Zürich Chess Challenge (21-28. april), to jest, meč od 6 partija između Levona Aronjana i Vladimira Kramnika, koji je završen rezultatom 3:3. Zatim je usledio dugo očekivani meč za titulu šampiona sveta između Vishwanathana Ananda, aktuelnog šampiona, i izazivača Borisa Geljfanda. Meč je odigran u Moskvi od 11-30. maja. Nakon 12 partija s klasičnom tempom igre rezultat je bio nerešen, 6:6 (Geljfand je dobio 7. partiju, ali je odmah u sledećoj partiji pretrpeo poraz), nakon čega se pristupilo tie-breaku po ubrzanom tempu. Anand je ovaj mini-meč dobio s 2½-1½ i tako zadržao titulu šampiona sveta.

Sledeći važan događaj bio je Memorijal Mihaila Talja (Moskva, 7-18. jun), na kome je pobedio rejting-favorit Magnus Carlsen s pola poena prednosti ispred Caruane i Radjabova. Tradicionalni, 40. turnir Sparkassen Chess Meeting u Dortmundu igran je od 12-22. jula. Turnir je doneo zajedničku pobedu Fabianu Caruani i Sergeju Karjakinu sa 6 poena, a pola poena iza njih sledila je velika grupa u kojoj su se našli Ponomarjov, Leko, Kramnik i Naiditsch.

Dan nakon završetka turnira u Dortmundu započeo je jedan još stariji turnir, 45. internacionalni šahovski festival u Bielu (Švajcarska). Na glavnom turniru (6 učesnika, dvokružno) pobedu je neočekivano odneo mladi Kinez Wang Hao (zahvaljujući novom bodovanju 3-1-0) ispred Magnusa Carlsena. Među velike šahovske događaje svakako treba ubrojati Superfinale šampionata Rusije (Moskva, 3-21. avgust), na kome su prvo mesto podelila čak šestorica velemajstora: Andrejkin, Karjakin, Svidler, Jakovenko, Potkin i Aleksejev. Tek je novi turnir šestorice po ubrzanom tempu dao novog šampiona Rusije – Dmitrija Andrejkina.

Sledeći veliki događaj bila je Olimpijada u Istanbulu (28. avgust – 9. septembar), na kojoj je u uzbudljivom finišu Jermenija pretekla Rusiju (isti broj bodova, bolji dodatni kriterijumi za Jermeniju). Treće mesto osvojila je Ukrajina, 4-5. mesto podelile su Kina i Sjedinjene Američke Države.

Završni turnir Grand Slam održan je od 24. septembra do 13. oktobra na dva kontinenta: prvi krug u brazilskom Sao Paulu, a drugi – u Bilbau (Španija). Turnir je završen mrtvom trkom Magnusa Carlsena i Fabiana Caruane, koji su svoje konkurente Aronjana, Karjakina, Ananda i Valleja Ponsa ostavili iza sebe za čitavih 6 poena (doduše, i ovaj turnir je bodovan po novom sistemu 3:1:0). U razigravanju za prvo mesto Carlsen je savladao Caruanu s 2:0.

Kings Tournament je ove godine održan u Bukureštu od 7-14. novembra, uz učešće četvorice velemajstora. Plasman je bio sledeći: 1-2. mesto Ivančuk i Topalov, 3. Caruana, 4. Nisipeanu. U dopunskom meču Ivančuk je pobedio Topalova s 2½:1½. Godinu je ponovo zatvorio London Chess Classic (1-10. decembar), na kome je pobedio Magnus Carlsen ispred Kramnika, Nakamure i Adamsa.