FRANCUSKA ODBRANA Tom 1
Blokadna varijanta

Format: A5
Broj strana: 283
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: Januar 2020. godine

CENA: 1500 din

PDF izdanje: 500 dinara

 

Ovde možete pogledati prvih 20 stranica knjige:

Francuska odbrana 1 Blokadna

Ukoliko želite da naručite kompletnu knjigu u PDF formatu, potrebno je da uplatite 500 dinara na račun:

Wizard doo

325-9500600025679-31

i o tome nas obavestite putem naše e-mail adrese zrwizard@gmail.com.
Odmah ćemo vam poslati kompletnu knjgu (PDF) na vašu e-mail adresu.
Možete nam poslati i spisak knjiga koje želite da kupite, pa ćemo vam dostaviti predračun po kome možete uplatiti.

Za naše čitaoce iz inostranstva obezbedili smo mogućnost plaćanja u kriptovaluti Ethereum.
Knjiga u tom slučaju košta 0.01 ETH, a uplaćuje se na sledeću adresu:

0x63928E5D898d1E9059f644D892C81755353eC5ab

 

Blokadna varijanta je stara koliko i sama francuska odbrana! Igrana je s vremena na vreme u XIX stoleću – ali je tek Nimcovič bio taj koji je prvi počeo da je koristi kao osnovu jednog dubljeg sistema. Ipak, dok Nimcoviča možemo smatrati „ocem – utemeljivačem“ blokadne varijante, nema sumnje da je ruski velemajstor Jevgenij Svešnikov u drugoj polovini prošlog veka najviše uticao na razvoj ove neverovatno zanimljive varijante. Iz njegovih ruku su štafetnu palicu preuzeli Sax i Rozentalis, a kasnije su Širov, Movsesjan i posebno Griščuk, primorali crnog da potez 3.e5 tretira s najvećom mogućom ozbiljnošću.
Jedna od glavnih privlačnosti ovog sistema leži u tome što u njemu nećete naći more varijanata koje strahovito opterećuju vašu memoriju. Ono što se od vas traži pre svega, to je poziciono razumevanje, koje će vam pomoći da tačno ocenite složene pozicije i nekonvencionalne pešačke strukture.
Nekoliko reči o osnovnim principima za „rukovanje“ blokadnom varijan-tom. Sama pešačka struktura, koja je već poprimila jasnu formu, usmerava belog na aktivne operacije na kraljevom krilu, gde on može, s jedne strane, zauzimati još prostora napredovanjem h-pešaka sve do h5, ili, s druge strane, koncentrisati svoje napore na otvaranje f-linije. Najenergičniji šahisti čak uspevaju da kombinuju oba plana istovremeno! Kad crni jednom počne da traži svoje kontrašanse na drugom krilu putem c7-c5, beli može zadržati napetost u centru s c2-c3, ili je može prekratiti s 4.dxc5 ili 4.¤f3. Ali, u svakom slučaju, njegova osnovna strategija sastoji se u održavanju pešaka na e5 (ili zadržavanju kontrole nad tim poljem nakon izmene na f6). Crni sa svoje strane, normalno, nastoji da iskoristi c-liniju za kontraigru. Pokušaj izmene belopoljnih lovaca takođe je važan deo njegove strategije.

Lev Psahis
„Advance and other Anti-French Variations“,
Batsford 2003