Igrati belim figurama kao
VLADIMIR KRAMNIK

Format: A5
Broj strana: 278
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: novembar 2018. godine

CENA: 1500 dinara

PDF izdanje: 500 dinara

 

Vladimir Kramnik je oduvek bio poznat po svojim analitičkim sposobnostima i nadaleko čuvenoj kućnoj laboratoriji. Njegove pripreme i danas predstavljaju paradigmu kako se sprovode teorijske pripreme za pojedine turnire ili specifične protivnike.
Od ranih šahovskih dana potez 1.Sf3 bio je njegov zaštitni znak. Tu je on imao razrađene kompletne sheme i sisteme protiv svih mogućih odgovora protivnika. U jednom trenutku, međutim, valjda zasićen vrstama pozicija koje nastaju u zatvorenim igrama, negde oko 2005. godine, Vladimir počinje da igra 1.e4. No, to nije dugo trajalo, i on se ubrzo vratio svojim glavnim sistemima.
Nakon desetak godina primene standardnih zatvorenih shema, u poslednje vreme je ponovo počeo da s vremena na vreme partije počinje potezom kraljevim pešakom. Ali, u ovoj knjizi nas ne zanimaju njegovi povremeni i privremeni izleti u svet otvorenih igara.
Knjiga obuhvata period od 2005. godine do danas i donosi Kramnikove pobede belim figurama u zatvorenim igrama. Podeljena je na pet delova. U prvom delu obrađuju se slovenska i poluslovenska odbrana. Drugi deo je posvećen daminom gambitu. Treći deo se bavi otvaranjima s potezima crnog 1…Sf6 i 2…e6, gde spadaju katalonsko otvaranje (koje je nekad važilo za remi-otvaranje, ali je u prvoj deceniji ovog veka upravo Kramnik od njega napravio jedno od najubojitijih oružja protiv 1…Sf6 i 2…e6), Bogoljubovljeva indijka, damina i Nimcovičeva indijka.
U četvrtom delu govori se o indijskim igrama s potezima crnog 1…Sf6 i 2…g6: moderni Ben-Oni, Grünfeldova indijska odbrana i kraljeva indijska odbrana.
Poslednji, peti deo ostavljen je za Retijevo i englesko otvaranje.
Moramo napomenuti da su sve partije iz ove knjige već objavljivane u nekim od naših ranijih izdanja, tako da naši redovni kupci nemaju naročitu potrebu za ovakvom knjigom. Ili ipak smatraju da bi bilo dobro da sve partije
jednog šahovskog velikana imaju na okupu, u jednoj knjizi.