Igrati kao Levon Aronjan

Format: A5
Korice: Tvrd povez
Povezivanje: Prošiveni tabaci

Cena: 1500 dinara

PDF izdanje: 500 dinara

 

Ovde možete pogledati prvih 20 stranica knjige:

Levon Aronjan

Ukoliko želite da naručite kompletnu knjigu u PDF formatu, potrebno je da uplatite 500 dinara na račun:

Wizard doo

325-9500600025679-31

i o tome nas obavestite putem naše e-mail adrese zrwizard@gmail.com.
Odmah ćemo vam poslati kompletnu knjgu (PDF) na vašu e-mail adresu.
Možete nam poslati i spisak knjiga koje želite da kupite, pa ćemo vam dostaviti predračun po kome možete uplatiti.

Za naše čitaoce iz inostranstva obezbedili smo mogućnost plaćanja u kriptovaluti Ethereum.
Knjiga u tom slučaju košta 0.01 ETH, a uplaćuje se na sledeću adresu:

0x63928E5D898d1E9059f644D892C81755353eC5ab

 

Ovom knjigom Wizard Chess Books pokreće novu seriju pod nazivom „Igrati kao…“ Cilj serije je predstavljanje stvaralaštva mlađih igrača, koji su još suviše mladi da bi se njihove partije mogle naći u klasičnim antologijama, a već dovoljno odrasli da se od njihovih partija može sastaviti jedna ovakva knjiga.
Razmišljajući s kojim igračem bi trebalo otpočeti ovu seriju, nametalo nam se ime Magnusa Carlsena, trenutno prvog na svetskoj rejting-listi, ali smo odlučili da krenemo od nešto starijeg – jermenskog velemajstora Levona Aronjana. Carlsena ćemo ostaviti za neku sledeću priliku, pomalo i zbog straha da zbog njegovih premladih godina nećemo uspeti da nakupimo dovoljno kvalitetnog materijala za knjigu od 300 stranica.
Dakle, „Igrati kao Levon Aronjan“. Radi se o čoveku koji je trenutno odmah iza Carlsena na ELO listi, i koji, posle ubedljive pobede u Wijk aan Zeeu 2012. godine, ozbiljno preti da ugrozi vodećeg. Ovaj velemajstor je u svakom slučaju markantna pojava na svetskoj šahovskoj sceni, i po svojim rezultatima (čiji je matematički izraz ELO rejting od 2820 bodova na listi od 1. januara 2012), a još više po originalnosti i kreativnosti, u šta će se čitalac moći uveriti analizom partija koje donosi ova knjiga.
Dok smo razmišljali o ovoj seriji knjiga, imali smo metodološku nedoumicu: na koji način predstaviti stvaralaštvo ovog ili onog velemajstora? Nametnula su se dva prirodna i jednako prihvatljiva metoda. Jedan od njih je bio hronološko predstavljanje, počev od najranijih turnira, pa do današnjeg dana. I ovaj sistem svakako ima svojih prednosti. No, ipak smo se opredelili za drugačiji pristup: repertoarski. Mislili smo da bi za čitaoce koji teže proučavanju teorije otvaranja bilo zanimljivije (i praktičnije) prikazati materijal prema otvaranjima koje je u svojoj praksi primenjivao Levon Aronjan.
Knjiga je podeljena na tri dela. U prvom i drugom delu predstavljene su partije koje je Aronjan igrao crnim figurama (u prvom delu su otvorene, a u drugom – zatvorene igre). Treći deo knjige donosi Aronjanove partije vođene belim figurama.
Nadamo se da će ova knjiga baciti svetlo na repertoar otvaranja, kao i na celokupno dosadašnje stvaralaštvo ovog mladog velemajstora, čije vreme tek dolazi…

SERGEJ ŠIPOV O LEVONU ARONJANU

Levon Aronjan je đavolski talentovan lenjivac. Njemu je dato mnogo više nego drugima. I on znalački koristi tu nejednakost mogućnosti bez primene suvišnog napora.
Nekad je Levonova igra jednostavna, kao i sve što je genijalno. Kada gledate njegove partije, čini vam se da i sami možete tako igrati. Ali, kod njega se to dešava u 9 od 10 partija, a kod nas, kada pokušamo tako da igramo, sve ispadne nekako nezgrapno.
Nekad je Levonova igra savršeno nerazumljiva i na svaki odgovor protivnika on, kao kakav mađioničar, vadi iz rukava novog keca. I mi možemo tako igrati, ali iz naših rukava izlaze samo trojke i sedmice…
Aronjan je miljenik bogova. Njemu sve polazi za rukom, regularno i po definiciji. Pobede su za njega tako prirodne, kao što su za većinu nas prirodni porazi. Oduševljava lakoća s kojom Levon dobija partije i osvaja turnire. A ta lakoća mu nekad i smeta. Jermenski velemajstor je već navikao da igra lako i bez napora. Ali, kako se više primiče vrhu, nagib postaje sve strmiji. Za osvajanje najvišeg vrha sveta neophodno mu je da još više radi. Na primer, na otvaranjima. Kod kuće.
Navika sužava front rada, navika da se igraju svoja omiljena otvaranja i da se skoro ne varira repertoar – to je praktičan metod. Ali, on ne dozvoljava da se Aronjanov talenat realizuje u punoj meri. Uveren sam da i druga otvaranja, i druge tipove pozicija, Levon može igrati na potrebnom nivou – snagom od 2800 ELO bodova. Treba samo hteti i naučiti. Ono što se drugima daje dugim godinama mukotrpnog truda, Levon bi, ubeđen sam u to, osvojio za par meseci. I tada bi se smelo hrabro tipovati na njega u novim ciklusima borbe za šampionsku titulu, u kojima je, kao što je poznato, veoma važna nepredvidljivost u otvaranju i umeće da se borba vodi na bilo kojoj teritoriji i bilo kojim stilom igre.
Eto, to su neke pege na Suncu.
Aronjan je zaista veoma svetla ličnost. S njim je prijatno komunicirati, on ne zrači negativnom energijom, kao mnoge njegove kolege. Sunčani dečak – tako su ga zvali u mladosti. Postavši čovek, Levon je sačuvao svoju svetlost i svoju pozitivnu energiju.