PAUL KERES
PRAKTIČNE ZAVRŠNICE

Format: A5
Broj strana: 304
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: mart 2017. godine

CENA: 1500 dinara

PDF izdanje: 500 dinara

 

PREDGOVOR

U svetskoj šahovskoj literaturi izdato je mnogo dela o teoriji otvaranja, o središnjici, o raznim turnirima i takmičenjima. Međutim, u tom obilju šahovskih knjiga relativno je mali broj dela o jednom od najznačajnijih delova šahovske partije – o završnici.
Značaj završnice u šahovskoj partiji jedva se može preceniti, i njenom dobrom tretmanu treba prilaziti s povećanom pažnjom. Svrha ove knjige je da čitaocu pruži praktičnu pomoć u tehnici završnice.
Mnogi igrači ispoljavaju izvesnu odbojnost prema studiranju završnica, smatrajući ih dosadnim. U izvesnoj meri su u pravu jer je većina teoretskih završnica relativno suvog sadržaja, zahteva precizan račun i ostavlja malo mogućnosti za polet mašte. Pa ipak, toliko važnosti ima u toj fazi partije, da svi igrači moraju nastojati da poboljšaju svoju igru i da ovladaju potrebnom tehnikom.
Da bih istakao osnovne principe, ja sam odlučio da smanjim broj primera, ali da ih istražim detaljnije nego što je to uobičajeno. Nadam se da ću na taj način teoriju završnice učiniti tečnijom. To me je nužno primoralo da odbacim mnoge sasvim teoretske analize i da se ograničim na materijal koji će biti od najveće koristi praktičnom igraču.
Nadam se da ću objavljivanjem ove knjige ne samo podstaći zanimanje čitalaca za njen sadržaj, nego prvenstveno podići na viši nivo tehniku vođenja završnica kod svih šahista, svuda u svetu.

Paul KeresTallin, 1972.