Šahovske Hronike 2013
Knjiga prva

Wijk aan Zee
Baden-Baden
Zürich

Format: A5
Broj strana: 271
Korice: Tvrd povez
Povezivanje: prošiveni tabaci

Cena: 1500 dinara

PDF izdanje: 500 dinara

 

U nastavku edicije „Šahovske hronike“ obrađujemo turnire s početka 2013. godine, sve što je bilo značajno do Turnira kandidata, koji je održan u Londonu u drugoj polovini marta, a koji će biti predmet druge knjige „Šahovskih hronika“.
Svaka nova šahovska godina već decenijama tradicionalno počinje velikim turnirom u holandskom gradu Wijk aan Zeeu, koji je ove godine igran od 11. do 27. januara. Što se tiče pobednika, turnir nije bio preterano zanimljiv: Magnus Carlsen se rano odvojio od pratilaca i na kraju ubedljivo trijumfovao s poenom i po prednosti.

Dvokružnim turnirom sa šest učesnika u Baden-Badenu, koji se igrao od 7-17. februara, Nemačka se posle mnogo vremena upisala na šahovsku mapu sveta još jednim značajnim događajem, pored tradicionalnog turnira u Dortmundu. Kao i uvek, nemački organizatori dali su šansu trojici domaćih šahista da ukrste koplja s trojicom velikih imena, među kojima je bilo i ime aktuelnog svetskog šampiona. Posle mnogo osrednjih nastupa, Anand je konačno uspeo da pobedi na nekom turniru, pretekavši Caruanu u samom finišu.

Nakon ovog turnira, od 23. februara do 1. marta održan je dvokružni Zürich Chess Challenge, s još manjim brojem učesnika, ukupno četiri, što je ipak duplo više nego prošle godine, kada je umesto turnira bio organizovan meč Aronjan – Kramnik. Na turniru je pobedio Fabiano Caruana ispred Ananda, ovog puta ne dozvolivši šampionu da ga pretekne u poslednjim metrima trke.

I ovog puta obezbedili smo da sve partije budu komentarisane, neke detaljno, u online ili offline režimu, a neke manje detaljno, s kratkim uvodom i opisnom dešavanja u partijama. Mislimo da bi i ovakav način komentarisanja, gde se naglašavaju samo bitni momenti u partijama, mogao biti zanimljiv za naše čitaoce. Ipak je bolji bilo kakav komentar, nego nikakav.