Šahovske Hronike 2011
Knjiga druga

CENA: 1500 din

PDF izdanje: 500 dinara

 

Druga knjiga „Šahovskih hronika“ za 2011. godinu obuhvata letnji period, od druge polovine juna, do poslednjeg letnjeg dana, 21. septembra. U taj period smestila su se četiri takmičenja.

Najpre je tu tradicionalni festival u švajcarskom gradu Bielu, koji se održava već 44. put. Na glavnom turniru nastupila su šestorica velemajstora, a poseban značaj ovom turniru dalo je učešće Broja Jedan sa svetske rejting-liste Magnusa Carlsena. On je, prema očekivanju, osvojio prvo mesto, mada je ozbiljnu konkurenciju imao u ruskom velemajstoru Aleksandru Morozeviču, koji je tokom ranijeg perioda uspeo da padne čak ispod granice od 2700 ELO bodova. Turnir u Bielu predstavlja početak njegovog ponovnog uspona u vrh šahovske elite.

Tokom jula meseca održan je još jedan tradicionalni turnir – u Dortmundu, na kome je već 10. put trijumfovao Vladimir Kramnik, a ovoga puta je njegov trijumf bio ubedljiviji nego ikad – obezbedio je prvo mesto dva kola pre kraja takmičenja, pa ni poraz od Nakamure u poslednjem kolu nije nimalo uticao na plasman. Od ostalih učesnika možemo izdvojiti Vijetnamca Le Quang Liema, koji je drugim mestom potvrdio da prošlogodišnji rezultat nije bio slučajan.

Ova dva turnira pokazuju jednu opštu tendenciju ka smanjivanju broja učesnika na šest, uz dvokružni sistem takmičenja. Valjda je tako organizatorima jeftinije, s obzirom na honorare igrača: manje igrača – manje honorara. Pored toga, na prvom od ova dva turnira primenjen je novi sistem bodovanja: 3 poena za pobedu, 1 za remi, 0 za poraz. I to je još jedna od tendencija savremenog šaha. Cilj takvog sistema je pokušaj da se igrači primoraju na veću borbenost. U Dortmundu je, pak, primenjen tradicionalni sistem obračuna bodova, pa je turnir opet ispao dovoljno borben. Vreme će pokazati koji je od ova dva sistema bolji.

Avgust je bio rezervisan za Superfinale Šampionata Rusije, na kojem je nastupila kompletna reprezentacija Rusije: Kramnik, Karjakin, Griščuk, Svidler, Nepomnjašči, Morozevič. Odavno nismo videli ovako jak sastav ruskog šampionata. Pomalo neočekivano, ali veoma ubedljivo, pobedio je Pjotr Svidler, koji je sebi mogao dozvoliti i takav luksuz da u poslednjem kolu izgubi od Morozeviča. Aleksandar se tom pobedom probio na drugo mesto i značajno popravio svoj rejting (na početku turnira imao je 2694 boda).

Ostatak knjige posvećen je Svetskom kupu, koji se već tradicionalno održava u Hanti-Mansijsku. Uz učešće 128 šahista iz celog sveta, kroz rešeto knock-out sistemu u polufinale su stigla dva Rusa (Svidler i Griščuk) i dva Ukrajinca (Ivančuk i Ponomarjov). U oba rusko-ukrajinska meča Rusi su bili bolji: Svidler je pobedio Ponomarjova, a Griščuk Ivančuka. U ruskom finalu je Svidler savladao Griščuka i tako za kratko vreme odneo još jednu značajnu turnirsku pobedu.
S ovog takmičenja, naravno, ne objavljujemo sve partije, već samo izbor zanimljivih i komentarisanih partija.

Pošto je ova Druga knjiga „Šahovskih hronika“ ispala nekako najtanja, rešili smo da je u prilogu začinimo svim rejting-listama (ukupno sedam) koje su objavljene od 1. januara 2011. do 1. januara 2012. Dat je redosled igrača preko 2700 ELO bodova, zaključno sa 40. mestom na rejting-listi (toliko je dozvoljavao format papira).