Šahovske Hronike 2011
Knjiga prva

CENA: 1500 din

PDF izdanje: 500 dinara

 

Novu 2012. godinu Wizard Chess Books započinje novom serijom šahovskih knjiga pod nazivom „Šahovske hronike“. U tri knjige propratili smo najznačajnija šahovska takmičenja u prethodnoj, 2011. godini. Pored velikih i tradicionalnih super-turnira, poput Wijk aan Zeea, Bazne, Biela, Dortmunda, Grand Slama u Sao-Paulu i Bilbau, Memorijala Talja u Moskvi i „London Chess Classic“, svoje mesto u ovim knjigama su, naravno, našli i mečevi pretendenata u ruskom gradu Kazanju, kao i Svetski kup u Hanti-Mansijsku. Prošle godine izostali su neki veoma značajni tradicionalni super-turniri, kao Linares i Sofija, što verovatno govori o uticaju ekonomske krize na šah: manjak novca, manjak sponzora – manjak turnira. Nadamo se da ćemo u 2012. godini ponovo videti ove turnire, na koje smo toliko navikli, da nam je bilo zaista nelagodno i dosadno kada se od Wijk aan Zeea do mečeva pretendenata (raspon od tri meseca!) nije dešavalo ništa značajno.

Razna ekipna takmičenja nisu našla mesta u našim knjigama. Držali smo se principa da predstavljamo samo turnire gde se šahisti bore za sebe, a ne za ekipu ili reprezentaciju (jer tu uvek potrebe timskog uspeha bacaju u drugi plan pojedinačnu borbu), smatrajući da je šah ipak individualni sport (ako je uopšte sport).
Postojala je nedoumica oko toga da li da objavimo samo komentarisane partije, ali smo ipak odlučili da sve pomenute turnire prezentujemo u formi starih dobrih turnirskih knjiga. To znači da se u „Šahovskim hronikama“ mogu naći sve partije, date hronološki, po kolima, od kojih su samo najvažnije komentarisane.
Izuzetak od ovoga je, naravno, Svetski kup, gde je bilo besmisleno dati sve partije svih 128 učesnika, od kojih su mnoge odigrane po ubrzanom tempu. Tu je predstavljen samo izbor komentarisanih partija.
Kada su u pitanju mečevi pretendenata, odlučili smo da prikažemo i partije igrane po ubrzanom tempu (dakako, bez komentara), ako ni zbog čega drugog, a ono zbog kompletnosti. A i u tim partija može se pronaći ponešto zanimljivo.

U uvodima uz svaki turnir data je turnirska tabela (poslednja rubrika predstavlja ELO pomeranje – rast ili pad – svakog učesnika) i kratak opis, kao i fotografije svih učesnika s osnovnim biografskim podacima. Na početku svakog kola dati su pojedinačni rezultati, a na kraju kola – trenutno stanje na tabeli, baš kao u starim turnirskim knjigama, tako da čitalac tokom pregledanja partija može osetiti svu dinamiku i napetost turnirske borbe.
Na kraju svake knjige čitalac će pronaći pregledan sadržaj, kao i veoma koristan registar otvaranja, prema EŠO klasifikaciji.

Prva knjiga donosi tri velika takmičenja. Najpre ide, kao i svake godine, veliki tradicionalni turnir U Wijk aan Zeeu, sa 14 učesnika, što je prava retkost u današnje vreme, kada se turniri najčešće skraćuju do šest učesnika, pa se onda igra po dvokružnom sistemu. Turnir će ostati zapamćen po napetoj trci u kojoj je Nakamura pretakao šampiona sveta Ananda za pola koplja.
Posle Wijk aan Zeea, koji je završen 30. januara, u šahovskom svetu se tri meseca nije dešavalo ništa značajno (od zaista krupnih događaja), sve do mečeva pretendenata, koji su počeli u ruskom gradu Kazanju 3. maja. U četvrtfinalnim mečevima Griškuk je izbacio Aronjana, Kramnik – Radjabova, Kamski – Topalova, a Geljfand – Mamedjarova. U polufinalu Griščuk je bio uspešniji od Kramnika, a Geljfand od Kamskog. Finalni meč Geljfand – Griščuk doneo je pobedu izraelskom velemajstoru, čime je Boris stekao pravo na meč za titulu šampiona sveta sa Anandom, koji je predviđen za proleće 2012. godine. Pobeda najstarijeg učesnika mečeva pretendenata za mnoge je predstavljala iznenađenje, ali objektivna analiza partija pokazuje da je Geljfand zaista igrao najbolje.

U Prvu knjigu „Šahovskih hronika“ ulazi i turnir u rumunskom gradu Bazni (ili Mediašu, pošto su takmičari u jednom od ovih gradova živeli, a u drugom igrali), održan tokom juna meseca. Na njemu su učestvovali neki od onih koji se iz različitih razloga nisu našli u Kazanju (Carlsen, Karjakin, Nakamura i Ivančuk). Na turniru su zajednički pobedili vršnjaci Carlsen i Karjakin, ali je Magnus osvojio prvu nagradu na osnovu dodatnih kriterijuma.

Dakle, prva knjiga donosi takmičenja koja su održana u prvoj polovini 2011. godine. Druga polovina bila je mnogo bogatija šahovskim zbivanjima, pa će za njihovo prikazivanje biti potrebne dve knjige.
Nadajući se da će naši čitaoci uživati u dobrim partijama i kvalitetnim komentarima sa poznatih šahovskih sajtova, nastojaćemo da i dalje na ovaj način pratimo sva značajna šahovska takmičenja. Nadamo se da će „Šahovske hronike“ za 2012. godinu izlaziti sukcesivno, tri do četiri puta godišnje.