Sergej Karjakin
Lovac iz senke

Format: A5
Broj strana: 331
Broj partija: 91
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: avgust 2016. godine

CENA: 1500 dinara

PDF izdanje: 500 dinara

 

Planirano je da ova knjiga ugleda svetlost dana pred glavni događaj 2016. godine – meč za šahovsku krunu između aktuelnog šampiona sveta Magnusa Carlsena (Norveška) i njegovog izazivača Sergeja Karjakina (Rusija).

Karjakin i Carlsen su vršnjaci, obojica su rođeni 1990. godine, samo je Sergej rođen u januaru, a Magnus u novembru. Sergej je mnogo ranije osvojio titulu velemajstora, i generalno je smatran većim talentom, ali je Magnus kasnije prosto dobijao više šansi na jakim turnirima, i samim tim je imao bolje uslove za napredovanje. Bilo je normalno da u takvim okolnostima uskoro prevaziđe svog velikog rivala iz rane mladosti.

Naravno, sve prognoze, kao i sve šahovske činjenice, na strani su šampiona. Carlsen je ubedljivo prvi na svetskoj rejting listi s 2857 bodova, a Karjakin tek deseti sa skoro 100 bodova manje (2769). Carlsen neprikosnoveno drži prvo mesto na rejting listi još od jula 2011. godine, dakle, ravno 5 godina! Karjakin je svoj najbolji plasman u životu imao na istoj toj julskoj rejting listi za 2011. godinu – 4. mesto sa rejtingom 2788. Taj plasman, i taj rejting nikad više nije dostigao. Najbliži je bio u avgustu 2014. godine: 6. mesto sa rejtingom 2786. Nakon toga, evo već dve godine, gravitira oko desetog mesta (od osmog do trinaestog).
Dosadašnji susreti takođe ne ulivaju optimizam Sergeju Karjakinu i njegovim navijačima: u klasičnim partijama Carlsen vodi sa 4:1 uz 16 remija, a u ubrzanom šahu – 14:7 uz 5 remija. Ali, Magnus neke svoje glavne konkurente tuče i mnogo ubedljivije. Recimo, protiv Nakamure vodi s 12:1 uz 19 remija. Da li relativno mali broj poraza Karjakinu daje nadu? A da li ona jedna pobeda znači mnogo, ili malo? Ipak ostaje činjenica da je Karjakin dve godine za redom pobedio na turniru u norveškom gradu Stavangeru (2013, 2014), ostavivši iza sebe domaćina Carlsena i čitavu svitu elitnih velemajstora.
Kada je pred početak Turnira pretendenata u Moskvi 2016. godine upitan koga smatra glavnim favoritom, Magnus je odgovorio: „Konkurencija je ogromna. Ali, sve mi se više čini da je to Karjakin. On ima odlične kvalitete borca, neverovatna je njegova čvrstina u odbrani, izvanredno je pripremljen i mentalno jak.“
Da li to znači da Magnus pokazuje izvesnu dozu respekta prema svom izazivaču? Ili samo nije želeo da favorizuje nekog drugog potencijalnog izazivača, recimo, Ananda, Caruanu ili Aronjana, kojima su pred početak turnira davane mnogo veće šanse nego Karjakinu?
Retko obasjavan svetlima velikih pozornica, uvek pomalo u senci, Sergej Karjakin je neočekivano ulovio svoju životnu šansu. Da li će je iskoristiti?