ZATVORENE IGRE
Treći tom -Jevgenij Glejzerov

Analize i komentari
velemajstora Jevgenija Glejzerova

Format: A5
Broj strana: 286
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: jun 2017. godine

CENA: 1500 din

PDF izdanje: 500 dinara

 

Owenova odbrana [A40]
Indijska odbrana [A41]
Volški gambit [A57-59]
Moderni Ben-Oni [A60-79]
Katalonsko otvaranje [E01-09]
Bogoljubovljeva indijska odbrana [E11]
Damina indijska odbrana [E12-19]
Nimcovičeva indijska odbrana [E20-59]

 

Pred vama je peta, i poslednja knjiga edicije „Partije i komentari“ s analizama i komentarima poznatog ruskog velemajstora i analitičara Jevgenija Glejzerova. Od kako je 2009. godine počeo da radi za ruski šahovski sajt Chesspro obogatio je šahovski svet briljantnim analizama i online komentarima mnogobrojnih važnih partija. Od 2009. godine do Superfinala šampionata Rusije 2012. godine Jevgenij Glejzerov se bavio isključivo analizama već završenih partija, a nakon toga se posvetio online komentarisanju. I jedan i drugi vid komentarisanja imaju svoje prednosti: prvi je detaljniji, analitičniji, a drugi životniji, mada možda manje precizan.

Objavili smo ukupno pet knjiga s partijama koje je komentarisao Jevgenij Glejzerov. Materijal je podeljen po otvaranjima, prva knjiga posvećena je otvorenim, a druga poluotvorenim igrama.
Ostale tri knjige bave se isključivo zatvorenim igrama.
U trećoj knjizi (to jest, prvoj o zatvorenim igrama), obrađuju se otvaranja koja počinju potezima 1.d4 d5. Tu su najpre različiti sistemi u kojima beli ne vuče c2-c4, a svi oni su obuhvaćeni nazivom „igra daminog pešaka“. Zatim slede otvaranja u kojima beli igra 2.c4. Crni može odgovoriti 2…c6, kada nastaju slovenska i poluslovenska odbrana, 2…dxc4, što je uvod u primljeni damin gambit, i na kraju – 2…e6, sa različitim varijantama daminog gambita.
Četvrta knjiga (odnosno, druga knjiga o zatvorenim igrama) bavi se Retijevim i engleskim otvaranjem, holandskom odbranom, te kraljevom i Grün-feldovom indijskom odbranom.
Peta knjiga (odnosno, treća knjiga o zatvorenim igrama), ova koja je upravo pred vama, obrađuje neke retke sisteme, kao što je Owenova odbrana, različite indijske igre, volški gambit, kao i Moderni Ben-Oni, katalonsko otvaranje, Bogoljubovljevu, daminu i Nimcovičevu indijsku odbranu.

Ove knjige ne pretenduju da budu temeljni priručnici otvaranja, njihova svrha je sasvim drugačija: komentari Jevgenija Glejzerova trebalo bi da posluže šahistima kao putokaz u razumevanju određenih tipova pozicija, pa time i šaha u celini. Mislimo da će nakon ozbiljnog studiranja ovih materijala svaki šahista osetiti vidan napredak, jer će mu se razjasniti mnoge stvari koje su za njega ranije predstavljale misteriju. Često je bolje proučiti jednu jedinu partiju s dobrim komentarima, nego preleteti sto nekomentarisanih partija iz šahovskih baza. Verujte, osetićete kako vam se oči otvaraju…