ZATVORENE IGRE
Prvi tom - Jevgenij Glejzerov

Analize i komentari
velemajstora Jevgenija Glejzerova

Format: A5
Broj strana: 331
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: april 2017. godine

CENA: 1500 din

PDF izdanje: 500 dinara

 

Igra daminog pešaka [D00]
Sistem Veresova [D01]
Otvaranje Zukertorta [D05]

Slovenska odbrana [D10–19]
Sistemi s 4…Lg4 [D11]
Varijanta Čebanenka [D15]
Klasična varijanta (4…dxc4) [D17]

Poluslovenska odbrana [D43–49]
„Katalonski antimeran“ (5.g3) [D43]
Moskovska varijanta [D43]
Antimeranski sistemi [D45]

Primljeni damin gambit [D20-22]
Polutarrascheva odbrana [D41]
Damin gambit [D31-39] [D50–69]
Varijanta Alatorceva (3…Le7) [D31]
Varijanta izmene [D35]
Sistemi s 5.Lf4 [D37]
Ragozinova odbrana [D38]
Bečka varijanta [D39]
Varijanta Cambridge Springs [D52]
Klasični damin gambit [D56]

Format: A5
Broj strana: 332
Broj partija: 40
Korice: tvrdi povez
Povezivanje: prošiveno
Izdanje: april 2017. godine

CENA: 1000 din

Poštovani čitaoci

Pred vama je treća knjiga „Partije i komentari“ s analizama i komentarima poznatog ruskog velemajstora i analitičara Jevgenija Glejzerova. Od kako je 2009. godine počeo da radi za ruski šahovski sajt Chesspro obogatio je šahovski svet briljantnim analizama i online komentarima mnogobrojnih važnih partija. Od 2009. godine do Superfinala šampionata Rusije 2012. godine Jevgenij Glejzerov se bavio isključivo analizama već završenihpartija, a nakon toga se posvetio online komentarisanju. I jedan i drugi vid komentarisanja imaju svoje prednosti: prvi je detaljniji, analitičniji, a drugi životniji, mada možda manje precizan.

Predvideli smo ukupno pet knjiga s partijama koje je komentarisao Jevgenij Glejzerov. Materijal je podeljenpo otvaranjima, prva knjiga posvećena je otvorenim, a druga poluotvorenim igrama.
Ostale tri knjige bave se isključivo zatvorenim igrama.

U trećoj knjizi, ovoj koja je pred vama, obrađuju se otvaranja koja počinju potezima 1.d4 d5. Tu su najpre različiti sistemi u kojima beli ne vuče c2-c4, a svi oni su obuhvaćeni nazivom „igra daminog pešaka“. Zatim
slede otvaranja u kojima beli igra 2.c4. Crni može odgovoriti 2…c6, kada nastaju slovenska i poluslovenska odbrana, 2…dxc4, što je uvod u primljeni damin gambit, i na kraju – 2…e6, sa različitim varijantama daminog gambita.

Četvrta knjiga (odnosno, druga knjiga o zatvorenim igrama) baviće se Retijevim i Engleskim otvaranjem, holandskom odbranom, te kraljevom i Grünfeldovom indijskom odbranom.

Peta knjiga (odnosno, treća knjiga o zatvorenim igrama) obrađivaće katalonsko otvaranje, te Bogoljubovljevu, daminu i Nimcovičevu indijsku odbranu.

Ove knjige ne pretenduju da budu temeljni priručnici otvaranja, njihova svrha je sasvim drugačija:
komentari Jevgenija Glejzerova trebalo bi da posluže šahistima kao putokaz u razumevanju određenih tipova pozicija, pa time i šaha u celini. Mislimo da će nakon ozbiljnog studiranja ovih materijala svaki šahista osetiti vidan napredak, jer će mu se razjasniti mnoge stvari koje su za njega ranije predstavljale misteriju. Često je bolje proučiti jednu jedinu partiju s dobrim komentarima, nego preleteti sto nekomentarisanih partija izšahovskih baza. Verujte, osetićete kako vam se oči otvaraju…